Zorgverzekering afsluiten: hoe zit het met eigen risico?

Een basisverzekering voor zorg is verplicht in Nederland. Dit wordt gedaan zodat iedereen in aanmerking komt voor basiszorg. Echter wil dit niet zeggen dat je alle zorgkosten vergoed krijgt. Er bestaat namelijk ook eigen risico. Dit is ingevoerd zodat mensen niet voor ieder wissewasje een hoge zorgvraag hebben. Maar hoe zit het precies met het eigen risico? Lees verder en ontdek!

Hoe werkt het eigen risico van een zorgverzekering?

Het eigen risico in Nederland bedraagt € 385. Dit wil zeggen dat wanneer je zorgkosten maakt, je de eerste € 385 zelf moet betalen. De overige zorgkosten neemt de verzekeraar voor zijn rekening, mits het binnen de voorwaarden valt. Nu zijn er een paar uitzonderingen waarvoor het eigen risico niet geldt, dit zijn de volgende (echter kan dit per zorgverzekeraar verschillen, dus is het belangrijk dat je de goed oplet bij het zorgverzekering kiezen):

  • Huisartsenzorg (waaronder de huisartsenpost);
  • Verloskundige zorg en kraamzorg;
  • Bepaalde zorg bij een aantal chronische ziekten;
  • Wijkverpleging;
  • Nacontroles bij orgaandonatie;
  • Kinderen tot 18 jaar oud;
  • Reiskosten bij orgaandonatie.

Wat zegt de politiek over het eigen risico?

Er zijn in maart 2021 weer Tweede Kamer verkiezingen. In de campagnes van de verschillende partijen wordt duidelijk dat er verschillende visies op het eigen risico zijn. Het eigen risico ligt namelijk onder vuur omdat veel mensen zeggen dat ze het zien als een verkapte premie. Anderen zeggen dat het juist heel waardevol is om niet-relevante (of niet urgente) zorg te weren. Hoe dan ook, de uitslag van de verkiezingen zouden zomaar een grote invloed kunnen hebben op ons huidige zorgsysteem en wellicht ook op het eigen risico.

Zorgverzekering vergelijken 2021

Hoe het allemaal komt met het eigen risico is toekomstmuziek. Tot die tijd zul je toch een zorgverzekering moeten afsluiten. Maar wat is de beste zorgverzekering? Hiervoor zul je de verschillende verzekeraars moeten vergelijken. Kijk hierbij goed naar de polisvoorwaarden. Veel succes met het kiezen van de juiste zorgverzekering!

Geef een reactie