Wat moet je precies weten over een growth mindset?

Voor elke mens geldt dat hij of zij over een bepaalde mindset beschikt. Bijzonder veel mensen hebben een zogenaamde growth mindset. Het betreft hier een mindset waarbij er wordt geloofd dat mensen in staat zijn om zichzelf tijdens hun leven te verbeteren. Hierbij wordt de focus niet alleen gelegd op eigenschappen waar je reeds goed in bent. De kans bestaat namelijk dat er ook bepaalde zaken zijn waar je helemaal niet veel kaas van blijkt te hebben gegeten. Door hier actief aan te werken en de goede raad van anderen in acht te nemen is het echter mogelijk om je hier stevig in te verbeteren. Wil jij graag meer te weten komen over deze specifieke vorm van mindset? Dan is het zeker interessant om je even nadrukkelijk te verdiepen in de onderstaande informatie.

Wanneer beschik je over een growth mindset?

Voor een groot aantal mensen geldt dat ze beschikken over een growth mindset. Zoals in de inleiding reeds even vermeld geldt voor deze mindset dat ze zich kenmerkt door een houding die aangeeft verbetering te willen brengen in bepaalde minder goede eigenschappen. Het spreekt voor zich dat we allemaal zaken hebben waar we goed en vooral waar we minder goed in zijn. Op het ogenblik dat je een growth mindset hebt zal je kunnen vaststellen dat je deze eigenschappen op een efficiënte manier kan verbeteren door er actief aan te werken. Bovendien is het zo dat voor deze mensen geldt dat ze ook open staan voor het ontvangen van feedback van mensen die het gewoon beter weten. 

Door te falen, maar zichzelf te verbeteren evenals door te luisteren naar de feedback die wordt ontvangen kan er uiteindelijk voor worden gezorgd dat men bepaalde eigenschappen op een efficiënte manier kan verbeteren. Ben jij iemand die zich hier niet echt in herkent? In dat geval is het mogelijks zo dat jij over een andere mindset beschikt. 

Wat is het tegenovergestelde van een growth mindset dan?

Het tegenovergestelde van een growth mindset is een fixed mindset. In dit geval is de persoon in kwestie ervan overtuigd dat hij gewoon niet is weggelegd voor het uitvoeren van bepaalde taken. De kennis die hem of haar ontbreekt wordt als normaal bestempeld. Er zal dan ook niets aan worden gedaan om deze kennis bij te schaven of te proberen verbeteren. Men staat doorgaans ook niet open voor het ontvangen van feedback. In de praktijk zorgt dit ervoor dat bepaalde beperkingen nooit worden aangepakt. Dat is voor de personen in kwestie ook geen probleem, want ze vinden dat dit eigenlijk ook helemaal niet nodig is. In ieder geval mag het duidelijk zijn dat de gedachtegang van deze fixed mindset toch echt compleet anders is dan deze van een growth mindset. 

Charlotte Labee| Meer brain balance.

Welke van de twee mindsets is de beste?

Het is eigenlijk niet zo dat er zoiets bestaat als een slechte mindset. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er algemeen wordt gesteld dat een growth mindset een interessanter perspectief met zich meebrengt. Hoe komt dat precies? Zeer eenvoudig. Op het ogenblik dat je er als persoon van overtuigt bent dat je kan groeien en jezelf kan verbeteren kan dat zorgen voor een ongelooflijk potentieel. Ben jij iemand die er echter van is overtuigd dat je bepaalde mindere eigenschappen niet kan verbeteren? Dan zal je meer dan waarschijnlijk een minder grote groei doormaken in je leven. In principe geldt dan ook dat de growth mindset wordt bestempeld als de meest interessante.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *