Wat doet een verloskundige nu precies?

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Nu begint een traject aan alles voorbereiden op de komst van de kleine. Hierbij hoort natuurlijk ook het uitzoeken van een verloskundige. Dit is een van de meest belangrijke personen die jou helpt tijdens je zwangerschap en de bevalling. Maar wat doet een verloskundige nu eigenlijk precies? Wij vertellen het je graag.

Afspraak maken

Zodra je weet dat je zwanger bent, ga je op zoek naar een verloskundige. Hiervoor kun je zelf op zoek gaan naar een verloskundigenpraktijk óf je vraag je huisarts of het ziekenhuis om advies. Op het internet zijn voor elke stad meerdere praktijken te vinden. Zo heb je veel verloskundigen in Den Haag, Rotterdam en andere steden uit de randstad. De eerste afspraak vindt meestal plaats tussen de achtste en de tiende week van je zwangerschap. Tijdens de eerste afspraak zal de verloskundige kijken naar hoelang je ongeveer zwanger bent en wordt de zwangerschapsduur met meer zekerheid vastgesteld.

Tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap bezoek je de verloskundige ongeveer eens in de vier weken. Later in je zwangerschap wordt dit uitgebreid naar eens in de twee weken tot één keer per week. Dit is om het laatste stadium van de zwangerschap goed in de gaten te houden. De verloskundige maakt de echo’s en kijkt of het kindje gezond is. Hiernaast geeft ze voorlichting over de zwangerschap en advies over je levensstijl en voedingspatroon.

Bevallen

Zodra de weeën beginnen kun je contact opnemen met de verloskundige. Zij zal je ook tijdens de bevalling helpen en begeleiden. De verloskundige komt meestal langs op het moment dat de weeën heftiger worden. Als je in het ziekenhuis bevalt zal de verloskundige kijken of er voldoende tijd is om langs te komen en als je thuis wil bevallen zal de verloskundige alles klaarzetten voor een thuisbevalling. Uiteraard houdt ze hierbij de gezondheid van het kindje en van jou goed in de gaten.