Waar moet een goede apotheker allemaal over beschikken?

Een farmaceut, of apotheker in de volksmond is een zorgprofessional op het gebied van geneesmiddelen. Als je bijvoorbeeld van de huisarts een medicijn krijgt aanbevolen krijg je een recept die je kunt inleveren bij de apotheker. Deze zorgt vervolgens dat je de juiste medicijnen en bijbehorende informatie krijgt. Apotheker is dus een belangrijk beroep binnen de zorg. Maar waar moet een goede apotheker allemaal over beschikken?

Wat zijn de taken van een apotheker?

Een apotheker is verantwoordelijk voor het verstrekken van de juiste medicatie en bijbehorende informatie aan cliënten. Daarnaast houden apothekers de patiëntenregistratie, oftewel het medisch dossier qua medicatie, bij. Uiteraard horen de taken voor het opslaan, samenstellen, distribueren en beheren van de medicatie ook bij de taken van een apotheker.

De juiste opleiding

Om apotheker te worden moet je over de juiste diploma’s beschikken. Zo dien je de opleiding farmacie op wo-niveau te hebben afgerond. Hier dien je dus een vwo-diploma voor te hebben met het vakkenpakket Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek. Ook het is mogelijk om de opleiding te starten met een HBO-diploma. De opleiding farmacie is te volgen in zowel Groningen als Utrecht. Mocht je niet beschikken over een vwo of HBO-diploma dan kun je er ook voor kiezen om één van de gerelateerde MBO-opleidingen te volgen, zoals apothekersassistent op niveau 4.

De juiste registraties

De titel apotheker krijg je niet zomaar. Je dient dus allereerst de reeds genoemde opleiding te hebben afgerond. Maar om de titel apotheker te dragen en het beroep actief te mogen uitvoeren moet je tevens beschikken over een BIG-registratie. Dit is een specialisatie die iedere zorgprofessional moet behalen en tevens elke vijf jaar opnieuw moet halen als BIG-herregistratie. Het BIG-register is openbaar en voor en kan dus door iedereen worden ingezien. Zo kan de client kijken of zijn of haar zorgspecialist over de juiste certificeringen beschikt. Het halen of opnieuw behalen van je BIG-registratie kan het beste bij een instantie als Leerzorg. Hier kun je trainingen op maat volgen en snel je BIG-registratie behalen met de juiste ondersteuning.

Geef een reactie