ziek

De nummer #1 SOA van Nederland: Chlamydia

Er zijn hitnoteringen waar je het liefst niet mee in aanraking wilt komen. De top drie seksueel overdraagbare aandoeningen is daar zeker één van. Hierbij voert Chlamydia trachomatis de boventoon. Deze bacterie wordt enorm vaak in Nederland aangetroffen. En dan vooral onder jongeren. In deze blog willen we meer aandacht en bewustzijn creëren. Daarom hebben wij de specialisten van How Are You Diagnostics gevraagd om meer te vertellen over deze beruchte SOA. Lees je met ons mee? Wist je dat je bij How Are You Diagnostiscs ook terecht kunt voor diverse zelfafnametesten? Zoals een coronatest.

Wat is Chlamydia trachomatis?

Tijdens de lessen op school. Bij overheidscampagnes. Op het internet. De meeste jongeren hebben wel eens van Chlamydia gehoord. Maar verder dan het woord ‘SOA’ komen ze vaak niet. Er is echter veel meer te vertellen. Chlamydia trachomatis en een bacterie, die door direct seksueel contact wordt overgedragen. Hoewel het vaak weinig tot geen symptomen geeft, is deze bacterie schadelijke voor de gezondheid.

Chlamydia bij vrouwen

Het merendeel van de vrouwen, die met Chlamydia besmet is geraakt, vertoont vervolgens symptomen. Slechts 10% van alle gevallen ervaart duidelijke klachten. Denk aan pijn bij het plassen of een verandering in de afscheiding. Denk aan geur, kleur en samenstelling. Ook kunnen vrouwen pijn in de onderbuik ervaren. In de meeste gevallen treden er echter geen klachten op. Het gevaar hiervan is dat besmette vrouwen ongemerkt onvruchtbaar kunnen raken. Wordt een vrouw wel zwanger, dan is er risico op overdracht, vroeggeboorte en oor- en/of luchtinfecties.

Chlamydia bij mannen

Mannen hebben een grotere kans op vroegtijdige constatering van Chlamydia. In 50% van de gevallen ervaren zij na besmetting namelijk klachten. Vaak uit dit zich in een branderig geval bij het plassen. Ook kan er sprake zijn van jeuk en afscheiding. Laatstgenoemde ziet er dan waterig of pusachtig uit. Ook wanneer je als man pijn in één van jouw balzakken voelt kan dit wijzen op een besmetting met Chlamydia.

Testen op Chlamydia

Zoals voor zoveel geldt, geldt dit ook voor Chlamydia: ‘better safe than sorry’. Wanneer een besmetting met deze bacterie onopgemerkt blijft, kan dit grote gevolgen hebben voor de gezondheid én de vruchtbaarheid van de patiënt. Vraag na een onveilig, risicovol seksueel contact daarom altijd om een SOA-test. Deze kun je bij een huisarts aanvragen. Het is ook mogelijk om er één te bestellen via een commercieel bedrijf. Deze kun je dan thuis afnemen. De uitslag blijft anoniem.

Geef een reactie